Fiyatlar yüzde 92 arttı, dışarıda yemek yemek lüks oldu
Pandemi ile yaşanan arz sorunu, akabinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve seçim süreci Türkiye’de gıda fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu. Gıda fiyatlarındaki artış, her geçen gün dışarıda yemek yemenin maliyetini artırdı.
Dünya gazetesinden Mehtap Halıcı’nın haberine göre İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) her ay açıkladığı İstanbul Ücretli Çalışanlar Endeksi’ndeki kalemlerden biri olan dışarıda kişi başı yemek yeme maliyeti 2022 Haziran’da 72 lira iken, 2023 Haziran’da bu rakam artacak. Yüzde 91,6 artışla 138 liraya yükseldi. Bu sayı kafe, büfe, restoran gibi kategorilerden derlenen en düşük ve en yüksek fiyatların ortasındaki sayıların ortalamasından hesaplanmıştır.
İstanbul’da 15 farklı bölgenin ortalamasının alındığı hesaplamaya göre Ocak 2022’de 54,03 TL olan dışarıda yemek yeme fiyatı Ocak 2023’te 109,4 TL’ye, Haziran 2023’te ise 137,33 TL’ye yükseldi. Son zamlar özellikle turistlerin tercih ettiği A Plus mekanlardaki doluluk oranını etkilemezken alt gelir grubuna hitap eden mekanlarda düşüşe neden oldu.
EKSTRA FİYATLARDAN KAÇINILMAZ
İstanbul Esnaf Odası Başkanı ve Türkiye Lokantalar ve Pastaneler Federasyonu Genel Başkanı Sayit Karabağlı, piyasalardaki belirsizliğin tüm toplumu olduğu gibi kendilerini de etkilemeye başladığını söyledi. Elektrik, doğalgaz ve kira başta olmak üzere tüm girdi maliyetlerindeki yüzde 100’ü aşan artışın esnafı içinden çıkılmaz bir duruma sürüklediğini belirten Karabağlı, kırmızı et, beyaz et, bakliyat, şeker ve sebze fiyatlarının ikiye katlandığını sözlerine ekledi. Tedarik ettikleri tedarikçilerden dökme mal alan fırsatçıların sayısının arttığını ve stoklamaya başladığını belirten Karabağlı, devletin tüm önlemlerine rağmen bu fahiş fiyatların önüne geçilmediğini söyledi. (KAYNAK)