Deprem Soruşturmasında Tutuklananların Profili Açıklandı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, deprem soruşturması kapsamında tutuklananlardan 118’inin müteahhit, 192’sinin bina sorumlusu, 23’ünün ise malik olduğunu bildirdi.
Çeşitli programlara katılmak üzere geldiği 6 Şubat’ta depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta Valiliği ziyaret eden Tunç, Vali Ömer Faruk Coşkun’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.
Depremin yaralarını sarma mücadelesinin sürdüğünü belirten Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bakanların deprem bölgesini ziyaret ettiğini söyledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın toplu konut çalışmalarının sürdüğünü belirten Tunç, depremin ardından Adalet Bakanlığı tarafından kriz merkezi oluşturulduğunu belirtti.
Tunç, depremin ardından yargıdaki sürelerin askıya alındığını ve adliye hizmetlerinin devam etmesi için bölgeye geçici konteynerler gönderildiğini hatırlattı.
“473 milyon 819 bin lira harcadık”
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama Kurtarma Grubu’nun (CEKUT) Kahramanmaraş’ta enkaz altında kalan 41 vatandaşı kurtardığını anlatan Bakan Tunç, şu bilgileri verdi:
“Deprem sonrası hasar tespit ve delil toplama çalışmaları hızlı bir şekilde başladı. Bu anlamda 11 ilimize 984 bilirkişi görevlendirildi. Bu bilirkişiler mimar, mühendis ve teknik elemanlardan oluştu. Binalardan karot ve demir numuneleri topladılar. ve ilgili delilleri toplayarak bilirkişi incelemesi için savcılarımızın denetimine tabi tutulduklarını belirterek, “Depremden sonraki ilk haftalarda bölgeye bine yakın hakim ve savcımızı gönderdik. İlk haftalarda 518 isimli sağlık personeli bölgede DNA ve kimlik belirleme çalışmalarına devam etti. Adalet Bakanlığı olarak yaklaşık 7 bin 500 çalışanımızı deprem bölgesine gönderdik.”
Bakan Tunç, deprem bölgesinde 15 adliyenin ağır hasar gördüğünü, 49 adliyenin ise orta ve hafif hasarlı olduğunu bildirdi. Ağır hasarlı binaların yenilenmesi için süreçlerin başlatıldığını belirten Tunç, tadilatların ardından az hasarlı binaların tekrar hizmete açıldığını söyledi.
Yılmaz Tunç, “2023 Ek Yatırım Programına dahil ettiğimiz Hatay Samandağ, Şanlıurfa Birecik, Suruç ve Adana Karataş adliyelerimiz var. Malatya Adliyemizin yapım ihalesini 24 Ağustos’ta yapıyoruz. İmalat ve ihale süreçleri devam ediyor. diğer yerlerde de devam ediyor. Bölgede 1 milyon 819 bin lira harcadık.” dedi.
“Kahramanmaraş’ta 412 sanık hakkında işlem yapıldı”
Deprem bölgesinde 131 yeni mahkeme ve 4 adliye mahkemesi kurulduğuna dikkati çeken Tunç, Hâkimler ve Savcılar Kurulu kararnamesiyle bölgeye yeni hakim ve savcıların atandığını söyledi.
Yılmaz Tunç, depremin olduğu ilk andan itibaren 11 ilde adli soruşturma başlatıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:
“11 ilimizde deprem bölgesinde toplam 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 351 tutuklama yapıldı. Kahramanmaraş’ta 412 şüpheli hakkında dava açıldı, 82 tutuklu var. Deprem bölgesinde toplam 642 adli kontrol kararı verildi, 150 kişi tutuklandı. Diğer tedbir kararlarının sayısı ise Kahramanmaraş’ta 764, Kahramanmaraş’ta 180, Kahramanmaraş’ta tutuklu 82 kişiden 15’i müteahhit, 65’i yapı denetimcisi, 2’si yapı maliki, 118’i müteahhit, 192’si yapı denetçisi ve Soruşturma kapsamında deprem bölgesinde bulunan 23 bina sahibi tutuklu, “Soruşturmaları titizlikle takip ediyorum. Toplanan deliller ışığında bilirkişi incelemesi için gönderilen dosyalar var. Bu bilirkişi incelemelerindeki eksikliklere göre tutukluluk durumları incelenmeye devam ediyor.”
Bakan Tunç’a AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Vahit Kirişci, Ömer Oruç Bilal Debgici, Mevlüt Kurt, Mehmet Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel eşlik etti.